utställning 2013 på Rydals museum

Text Inger Landström,
kulturskribent Borås tidning
När Sandra Magnusson för drygt ett år sedan ställde ut på Borås Konstmuseums Galleri U fyllde hon hela den grottliknade källarlokalen med dunkande hjärtljud och ett koncentrat av människokroppens innersta hemligheter, tolkade på hennes eget speciella vis.
Det var som att följa med Alice i Underlandet – allt var något helt annat än vad det förstone såg ut som.
En läckert spetsmönstrad vit fjäril visade sig vara n helt anatomiskt riktigt utformad bäckenbotten, en enorm, blodröd manet var i själva verket en moderkaka vars långa navelsträng var sammanbunden med en livmoder och dess foster, det som liknande en grupp fint fördelade

trädgrenar var en exakt återgivning av lungornas bronker, och så vidare. Allt konstfärdigt återgivet i virkning med infälld textil.

Nu finns åter en chans att se Sandra Magnussons formidabla ”virkade verklighet”, på Rydals museum där hon fått tillgång till en betydligt större yta och också presenterar en rad nya verk. Den här gången har hon inspirerats av anatomiska plancher med genomskärningar av både människor och djur, bland annat i en jätteförstoring av en gravid kvinna där allt fokus ligger på det hopkrupna barnet i magen.
Här liksom tidigare lyckas hon förena den vetenskapliga exaktheten med en ömsint förundran inför livets under. Samtidigt ryms det mycket humor i den sprudlande skaparglädjen – den virkade vinylspelaren med tillhörande skivomslag faller jag direkt för. Glatt upplivad blir jag också av den lilla avdelningen som visar resultatet av Sandra Magnusson arbete medskolklasser från Marks kommun i projektet Skapande Skola.
Borås Tidning 8 Juni 2013

13_1947_Kort_A5_Förvbaksida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s