Virkad Biologi

Virkad biologi – Sandra Magnusson på Rydals museum

I slutet av förra veckan tog jag mig till Rydals museum för att titta på Sandra Magnussons utställning ”Förvirkligad – livet i genomskärning”.
Jag hade sett  bilder på museets sida  och tyckte det såg spännande ut. En helt ny tolkning av människans dolda inre värld, det där man ser på planscher i medicinalböckerna, det som finns men som  är så osynligt och trots allt vi vet lite overkligt för oss.Flera konstnärer har inspirerats och fascinerats av denna inre bild av människan. Den mycket biologiska gestaltning. Och det kan göras på många sätt. Alldeles nyligen såg jag en mycket vackert foto av människan gestaltat av enbart sina blodådrorna. En röd, liksom brinnande gestalt.Det finns också skildringar som gränsar till det obehagliga, där de inre organen framställs som nästan skrämmande och i värsta fall kan te sig avskräckande och lite motbjudnade.

Därför blev jag glatt överraskat av den omedelbara skönheten i Sandras virkade inandömen. Hennes sätt att ta sig an de tekniska lösningarna med virknålen och garnerna. Att så slagkraftigt hitta rätt förhållningssätt, att översätta detta kroppsliga till det textila materialet.

ägg och spermie, detalj

Sandra Magnusson började intressera sig för kroppen och dess funktioner och organ under sin gravititet, en tid, då kvinnan kan bli extra receptiv för de biologiska processerna som intar henne, tar över och inlemmar henne i naturens flöde av liv och tillblivelse, fortsättning och också död.

Det första Sandra virkade var således det mest centrala, det allt överskuggande, en livmoder och ett foster. Och när hon nu väl börjat kom det allt fler verk, allt fler organ och processer, för att så småningom också omfatta djurens kroppar.

Så här på utställningen finns också en orm, en groda, en ko. Och här finns en höna.

Det är lätt att förstå, att det kan bli en intressant process som leder från det ena till det andra. När jag ser hennes ofta ganska stora verk blir jag imponerad av den textila påhittigheten, hennes förmåga att tolka.

bäckenbotten, detalj

Det är nästan så, att jag önskar, att jag såg ut så inuti, att jag var virkad. Att bäckenet bestod av maskor och spets, precis som kons skelettben gör det, och att min tallkottskörtel var bestyckad med riktiga tallkottar. Jag vill ha luftmaskelungor.

bronkträdet, detalj

Det är vackert och häftigt. Det är en form av konst som sträcker sig gränsöverskridande mot biologiundervisningen, det är de gamla skolplanscherna man tänker på, i ny och mer personlig tappning.

Människan blir plötsligt väldigt mycket natur. Hjärnan blir bara ett  litet bihang längst upp, det är kroppens organ som spelar huvudrollen, som försörjer oss, som får oss att leva. Konstnären virkar sig in  och runt och igenom vårt inre, tydliggör vår samhörighet med alla andra djuren, Det som är inuti oss liknar väldigt mycket det som är i andra levande varelser.


moderkaka, detalj

Och så får hon det inte bara att lysa och stråla i vackra färger, hon använder sig har och var också av virkningens genomsiktighet som kastar vackra skuggor på de vita väggarna., skuggor som förtätar och förtydligar, binder ihop det som fragmenterats och skapar en vacker helhet.

bröst

Som en mysisk kartbild av vår inre värld ser det ut, som lär oss sammanhang. Här skildras vår biologi på ett varmt och nära och innerligt sätt. På ett uppförstorat sätt som tar ut svängarna, tydligt, synliggjort, omformat, nytolkat.

Det passar på så sätt alldeles förträffligt utmärkt att inspirera barn. Sandra har arbetat i Skapande skola projekt där hon jobbat med elever på låg- och mellanstadiet. Ett mycket roligt sätt att länka ihop ämnen som textil och biologi.

Att handgripligen få tillverka ett människohjärta, spermier och djurs insidor kan inte vara annat än lustfyllt! Några av dessa verk av barn är med på utställningen och visar hur väl den formen av konstnärlig inspiration kan fungera. Hur fint estetik, skapande och undervisning kan förenas.

.

Skrivet av Henriette Ousbäck, textilkonstnär

henrietteousback.blogspot.se
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s